Federatia Volum

Întrebări și răspunsuri de pe parcursul Procesului de Pilotare a Certificatului de Voluntariat

Procesul de Pilotare a Certificatului de Voluntariat este în plină desfășurare. 125 de organizații din toată țara s-au alăturat lui iar după finalizarea procesului și a Certifiatului de Voluntariat peste 300 de voluntari vor fi primii care vor beneficia de el.

Pe parcursul desfășurării procesului de Pilotare a Certificatului de Voluntariat am primit numeroase întrebări de implementare din partea organizațiilor din proces. În cele ce urmează vom reda câteva dintre acestea, menite să vină în suportul organizațiilor la început de drum în procesul de pilotare. Lista întrebărilor va fi updatată constant în fiecare etapă a procesului.

În cazul în care răspunsurile la întrebările dumneavoastră nu se află în rândurile care urmează vă rugăm să ne contactați la:
Ana-Maria Grădinariu (Coordonator Programe Federația VOLUM/Telefon: 0749 977 844/E-mail: anamaria.gradinariu@federatiavolum.ro)

Întrebările des întâlnite le puteți consulta mai jos iar răspunsurile detaliate le regăsiți AICI.

1. Când este momentul de început al procesului de pilotare? Dacă  avem deja voluntari implicați în organizație, care au deja 120 de ore de voluntariat acumulate, .pot propune din rândul acestora sau trebuie să recrutez voluntari noi, contractați special pentru procesul de pilotare?

2. Activitatea în care se implică voluntarii trebuie să fie într-un singur domeniu?

3. Putem implica îmn procesul de pilotare mai mult de 2 voluntari sau 2 este numărul maxim?

4. Pot fi și eu (coordonatorul de voluntari/responsabilul de implementarea procesului de pilotare a certificatului de voluntariat) unul dintre voluntarii pe care se aplică certificatul?

5. Este obligatoriu să folosesc documentele de evaluare și monitorizare din pachetul de documente de suport dat de Federația VOLUM? Dacă am deja documente realizate intern pentru aplicarea legii voluntariatului, este în regulă se le folosesc pe acelea sau trebuie să le folosesc pe cele sugerate de dumneavoastră?

6. Pot implica în procesul de pilotare voluntari care se implică în activități de voluntariat punctuale (de tipul: voluntar la evenimente, concerte, plantări etc)?

7. Dacă un voluntar se implică în activități de voluntariat în cadrul a 2, 3 organizații, în elaborarea certificatului de voluntariat se iau in considerare oate activitățile în care acesta se implică? Cumulează certificatul de voluntariat experiența din toate organizațiile în care voluntarul activează?

 

Procesul de Pilotare a Certificatului de Voluntariat se desfășoară în cadrul proiectului „Harta Voluntariatului în România”, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România şi este implementat de Federația VOLUM (http://www.federatiavolum.ro).
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org