Federatia Volum

De vorbă cu… Henri MALOSSE, Președintele Comitetului Economic și Social European

16-04

Federația VOLUM a participat în data de 16 aprilie, la întâlnirea organizată de Ministerul Tineretului și Sportului, cu ocazia vizitei oficiale a domnului Henri Malosse, Președintele Comitetului Economic și Social European, în România.

Comitetul Economic și Social European (CESE) este un organism al Uniunii Europene, care are drept scop consolidarea legitimității democrației, prin implicarea și consultarea societății civile din statele membre în procesele decizionale.  Acest organism este format din 353 de membri, care provin din 28 de state și este structurat în trei grupuri: angajatori, angajați și alte interese (domeniul economic, civic, profesional și cultural). În prezent, statul român are 15 membri activi în comitet.

În cadrul acestei vizite oficiale, au fost organizate întâlniri și discuții cu actori importanți, din cadrul sectoarelor guvernamental și neguvernamental. Astfel, domnul Henri Malosse și-a exprimat dorința de a discuta cu reprezentanții ONG-urilor de tineret din România, pentru a atinge anumite subiecte-cheie, precum angajabilitatea tinerilor și coeziunea economică și socială. Alături de Președintele Comitetului Economic și Social European, la întâlnire au participat Gabriela Szabo – Ministrul Tineretului și Sportului, Cristian Cosmin – Secretar de Stat Ministerul Tineretului și Sportului, Corneliu Vișoianu – Consilier al Primului Ministru, Florin Jianu – Reprezentant al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR).

Întâlnirea a avut drept scop principal prezentarea direcțiilor strategice europene și modul în care acestea pot fi aplicate în România. Astfel, au fost discutate problematici precum creșterea oportunităților de angajare, nu doar pentru categoria 18-25 de ani, ci până la 30 de ani, investiția în educație, promovarea antreprenoriatului, diminuarea birocrației. De asemenea, unul dintre punctele principale ale discuției a constat în dorința de a da o voce tinerilor din România și din Uniunea Europeană și de a implica tinerii din ce în ce mai mult în procesul decizional.

Federația VOLUM a luat cuvântul în cadrul acestei întâlniri, susținând mișcarea voluntariatului în România și demersurile realizate în vederea realizării unui certificat de voluntariat care să recunoască abilitățile dobândite de voluntari, care ar putea crește gradul de angajabilitate în cadrul tinerilor. Henri Malosse a declarat faptul că susține această inițiativă și că, la nivelul Uniunii Europene, valoarea voluntariatului, raportată la PIB, este de 5%, în timp ce valoarea voluntariatului din Franța, statul din care provine, este de 10% din PIB, subliniind faptul că voluntariatul este o valoare esențială în orice stat democratic, care ajută la dezvoltarea societății civile, în special prin acțiunile demarate de tineri.

Întâlnirile organizate de instituțiile publice din România, care au drept subiecte domenii despre voluntariat sau conexe, ajută la realizarea unui dialog deschis între cele trei sectoare, iar Federația VOLUM dorește să participe la cât mai multe astfel de întâlniri, pentru a reprezenta interesele mișcării voluntariatului la nivel național și european.