Federatia Volum

Caravana Națională Pune Orașul TĂU pe Harta Voluntariatului!

Federația VOLUM – Federația organizațiilor care sprijină dezvoltarea voluntariatului în România organizează, în perioada 28 septembrie – 23 octombrie, o caravană națională care are drept scop prezentarea și promovarea instrumentelor și a oportunităților care vin în sprijinul organizațiilor neguvernamentale care lucrează cu voluntarii și, de asemenea, în sprijinul persoanelor care doresc să desfășoare activități de voluntariat. Caravana „Pune ORAȘUL TĂU pe Harta Voluntariatului” se va desfășura în 12 orașe din România: București, Bacău, Iași, Oradea, Baia Mare, Cluj Napoca, Alba Iulia, Timișoara, Craiova, Brașov, Sf. Gheorghe, Constanța și va avea parte de câte o zi de evenimente în fiecare oraș.

Această caravană face parte din proiectul „Harta Voluntariatului”, desfășurat de Federația VOLUM, proiect finanțat prin Granturile SEE 2009- 2014 în cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) în România, cu suma de 72, 454.36 Euro.

logo-HartaVoluntariatului.ro-centrata-WEB

În cadrul Caravanei, reprezentanții instituțiilor publice, membrii organizațiilor neguvernamentale de la nivel local și voluntarii vor putea afla mai multe despre platforma hartavoluntariatului.ro, care are drept scop corelarea cererii și a ofertei de voluntariat, la nivel național, dezvoltând astfel mișcarea de voluntariat din România și care va putea fi accesată începând cu prima zi a caravanei – 28 septembrie.  De asemenea, în cadrul Caravanei, participanții vor fi informați cu privire la certificatul de voluntariat, care este obligatoriu, la cererea voluntarilor, conform Legii Voluntariatului 78/2014, pilotat în ultimele luni de peste 100 de organizații neguvernamentale și care va putea fi eliberat de pe platforma hartavoluntariatului.ro.

Seria de evenimente locale, din cele 12 orașe, va cuprinde și câte un atelier pe tema discursului instigator la ură și a extremismului și modalitatea prin care voluntariatul (indiferent de vârstă) și implicarea în comunitate vin în sprijinul campaniei Comisiei Europene No Hate Speech Movement (http://nohatespeechmovement.org/).

„Odată cu platforma hartavoluntariatului.ro se impunea și o caravană națională de promovare a voluntariatului și a oportunităților create de Federația VOLUM special pentru a veni în sprijinul sectorului neguvernamental. Cred cu tărie că pentru a crește mișcarea de voluntariat din România este nevoie să ne unim cu toții forțele, să lucrăm împreună la o comunicare eficientă și să contribuim, fiecare cum poate, la un produs, o mișcare, un demers. Caravana își propune să aducă organizațiile, instituțiile și voluntarii la aceeași masă, să identifice nevoi, oportunități și resurse pentru a dezvolta construcția care se numește Voluntariat.” Ana-Maria Grădinariu, Coordonator Programe, Federația VOLUM.

Evenimentul din București va avea loc pe 28 septembrie, începând cu ora 9.30, la Journey Pub, Strada George Enescu, nr. 25 și este realizat cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului și al Direcției Sport și Tineret a Municipiului București. Mai multe detalii despre agenda evenimentului puteți găsi aici. Pentru confirmarea participării, vă invităm să completați acest formular.

Evenimentele locale vor fi realizate prin susținerea din partea Direcțiilor Județene pentru Sport și Tineret și din partea organizațiilor neguvernamentale din cadrul fiecărui oraș: Fundația de Sprijin Comunitar Bacău, Asociația pentru Dezvoltare Activă, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Salvați Copiii Iași, Team 4 Youth, Autism Baia Mare, Fundația Comunitară Oradea, Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local Oradea, Asociaţia Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, ProVobis – Centrul național de resurse pentru voluntariat, Asociaţia SM Speromax Alba, Institutul Intercultural Timișoara, Centrul pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă, Centrul Educațional de Resurse & Training, Hospice Casa Speranței Brașov, Centrul de Copii si Tineret Sfântul Sebastian, Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Durabila Alutus, Comitetul Național Român pentru Drepturile Omului, Asociaţia copiilor şi tinerilor cu diabet din judeţul Constanţa ”Sweet Land”, Asociația Civicum Voluntaris. Mai multe informații despre fiecare eveniment puteți găsi aici.

Federația VOLUM este o organizație neguvernamentală și nonprofit, înregistrată juridic ca federație în decembrie 2010, având rol de asociație umbrelă în domeniul voluntariatului, cu reprezentare la nivel național. Misiunea Federației VOLUM este facilitarea dialogului și acțiunii comune a tuturor factorilor interesați de mișcarea de voluntariat în vederea dezvoltării sustenabile a voluntariatului în România.

Proiectul Harta Voluntariatului este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Persoane de contact:

Ana-Maria GRĂDINARIU – Coordonator Programe, Federația VOLUM

  • anamaria.gradinariu@federatiavolum.ro, (+4) 0749 977 844

Florentina CHIRU – Coordonator PR & Comunicare Externă, Federația VOLUM

  • florentina.chiru@federatiavolum.ro, (+4) 0758 318 776

antet_eea_grants_si_fondul_ong_pagina_proiecte