Federatia Volum

Federația VOLUM lansează primul ghid de Securitate și Sănătate în activitățile de voluntariat

Federația VOLUM, în parteneriat cu Asociația Română pentru Securitate și Sănătate în Muncă lansează „Ghidul de Securitate și Sănătate în activitățile de voluntariat” – instrument dedicat organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor publice care implică voluntari pentru a asigura îndeplinirea cerințelor privind securitatea și sănătatea în activitățile desfășurate. Evenimentul de lansare va avea loc joi, 28 aprilie.

Inițiativa face parte din proiectul „Cartea de Identitate a Voluntariatului – Calitate, Impact și Valoare”, desfășurat de Federația VOLUM, finanțat prin Granturile SEE 2009- 2014 în cadrul Fondului ONG.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Voluntariatului nr. 78/2014, contractul de voluntariat este obligatoriu și este încheiat între organizația-gazdă și voluntar. Acesta are două anexe importante, care fac parte integrantă a contractului: fișa de voluntar și fișa de protecție a voluntarului. Aceasta din urmă face legătura cu Legea Securității și Sănătății în Muncă 319/2006, unde sunt menționate activitățile realizate de către voluntari. Însă normele de aplicare nu sunt adaptate acestui sector, care este diferit de activitățile de muncă, desfășurate conform Codului Muncii. Diferențele majore se datorează, în principal, frecvenței cu care se desfășoară astfel de activități, inexistenței unor activități stabilite și reglementate conform Codului Clasificărilor Ocupațiilor din România. De asemenea, activitățile de voluntariat sunt activități desfășurate în sprijinul și pentru dezvoltarea societății, astfel încât sunt implicați beneficiari direcți și/sau alte instituții publice.

Federația VOLUM a constatat absența unor strategii naționale pentru voluntariat care să abordeze probleme ce țin de securitate și sănătate în lucrul cu voluntarii. În consecință, VOLUM a inițiat un demers, printr-un parteneriat cu Asociația Română de Securitate și Sănătate în Muncă, pentru a dezvolta o procedură simplificată a legislației din domeniul SSM, adaptată nevoilor acestui sector, formând astfel un grup de lucru, alături de experți SSM și organizații neguvernamentale, din domenii de activitate diferite.

De asemenea, în iulie 2015, Federația VOLUM a lansat prima rețea de experți în Securitate și Sănătate în Muncă, formată în prezent din 20 de specialiști sau inspectori SSM, din cadrul organizațiilor membre ale Federației VOLUM, din mai multe județe: (București, Brașov, Craiova, Constanța, Neamț, Cluj, Ialomița, Hunedoara, Suceava, Vrancea, Călărași, Buzău, Bistrița), în cadrul cărora vor avea loc astfel de evenimente în perioada 27-28 aprilie.

Fundația Tineri pentru Tineri, Asociația Lindenfeld, Asociația Help Autism, Asociația Desenăm Viitorul Tău, Asociația Empower , membre în cadrul Federației VOLUM și în cadrul acestei rețele, lansează invitația către organizațiile neguvernamentale de a participa în cadrul evenimentului de lansare a „Ghidului de Securitate și Sănătate în activitățile de voluntariat”. Evenimentul de lansare va avea loc joi, 28 aprilie, în Sala Hagi, în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului (Str. Vasile Conta, Nr. 16), începând cu ora 10.00. Înscrierile la acest eveniment se fac doar prin completarea acestui formular până marți, 26 aprilie inclusiv.

În perioada 27-28 aprilie, lansarea Ghidului SSM se va realiza, cu sprijinul Rețelei de Experți SSM, în următoarele orașe:

Bistrița – 28 aprilie, începând cu ora 10.00 – înscriere AICI

Brașov – 28 aprilie, începând cu ora 10.00 – înscriere AICI

Ciumârna – 28 aprilie, începând cu ora 10.00 – înscriere AICI

Craiova – 28 aprilie, începând cu ora 10.00 – înscriere AICI

Constanța – 28 aprilie, începând cu ora 10.00 – înscriere AICI

Oltenița – 28 aprilie, începând cu ora 10.00 – înscriere AICI

Piatra Neamț – 27 aprilie, începând cu ora 10.00 – înscriere AICI

Petroșani – 28 aprilie, începând cu ora 10.00 – înscriere AICI

Râmnicu-Sărat – 28 aprilie, începând cu ora 10.00 – înscriere AICI

„Voluntarii din întreaga țară se implică, din proprie inițiativă, în astfel de activități pentru a dărui comunității și pentru a fi motorul unei schimbări. Este important ca organizațiile care implică voluntari să înțeleagă și să cunoască prevederile legislației în vigoare și, de asemenea, să ia toate măsurile necesare pentru a preveni anumite pericole la care voluntarii sunt expuși. Ghidul și rețeaua de experți SSM vin în sprijinul acestor organizații, pentru ca protecția voluntarilor să fie realizată corect și coerent, în funcție de  activitățile voluntarilor” – Florentina CHIRU, Coordonator PR & Comunicare externă, Federația VOLUM.

„Ne bucurăm că am găsit în acest sector oameni deschiși și cu dorința de a învăța cât mai mult din acest domeniu al SSM-ului. Vom dezvolta colaborarea noastră cu Federația VOLUM pentru a găsi cele mai bune soluții de instruire a voluntarilor, astfel încât aceștia să nu se accidenteze în timpul activităților de voluntariat. În această frumoasă colaborare, motto-ul nostru este: Securitatea și sănătatea voluntarilor este pe primul loc”. – Adrian ISPĂȘOIU, Prim Vicepreședinte ARSSM.

Proiectul Cartea de Identitate a Voluntariatului – Calitate, Impact și Valoare este un proiect implementat de Federația VOLUM în parteneriat cu Asociația TechSoup România, finanțat prin Granturile SEE 2009- 2014 în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de  78.857,00 € euro.

 

Despre Federația VOLUM

Federația VOLUM este o organizație neguvernamentală cu rol de asociație umbrelă în domeniul voluntariatului, cu reprezentare la nivel național – peste 80 de organizații membre care gestionează aproximativ 22.000 de voluntari. Misiunea Federației VOLUM este facilitarea dialogului și acțiunii comune pentru dezvoltarea sustenabilă a voluntariatului în România – www.federatiavolum.ro .

 

Persoană de contact:

Florentina CHIRU – Coordonator PR & Comunicare Externă, Federația VOLUM

  • florentina.chiru@federatiavolum.ro, (+4) 0758 318 776