Federatia Volum

Alătură-te celor 50 de organizații din România care pilotează Certificatul de Voluntariat până în luna mai 2015

50 de organizații din întreaga țară s-au alăturat Federației VOLUM în procesul de pilotare al Certificatului de Voluntariat, obligatoriu prin Legea Voluntariatului 78/2014.

Certificatul de voluntariat este un document emis la cererea voluntarului de către organizația gazdă, care va detalia experiența de voluntariat. Conform legii, documentul va conține datele de identificare ale voluntarului, ale organizației gazdă, datele reprezentantului legal al organizației, activitățile de voluntariat prestate, atribuțiile asumate de către voluntar și abilitățile și cunoștintele dobandite de catre acesta.

Grupul de lucru coordonat de către Federația VOLUM a propus un model de certificat care a intrat, începând cu luna noiembrie, în perioada de pilotare cu ajutorul membrilor Federației VOLUM și al altor colaboratori, organizații nonguvernamentale și instituții. Certificarea va fi pilotată timp de 6 luni de organizații din întreaga țară din toate domeniile de activitate. Doar după finalizarea procesului de pilotare și colectarea feedback-ului din întreaga țară, va exista un model de certificare funcțional și relevant, care va putea fi preluat și asumat de organizațiile care implică voluntari din toată țara.

Pentru anul 2015 Federația VOLUM are planificată lansarea unui portal național de certificare care va acorda posibilitatea organizațiilor să emită online certificate în anumite condiții, unde vor fi detaliate domeniile de competențe cheie preluate din Cadrul Național al Calificărilor și Cadrul European al Calificărilor unde va fi detaliată întreaga procedură de certificare. Certificatele vor putea fi utilizate atât în format elecronic, cât și în format fizic.

Certificatele de voluntariat vor putea fi acordate exclusiv de organizații fără scop lucrativ care desfășoară activități de voluntariat, conform Legii Voluntariatului 78/2014 – ONG-uri și instituții publice.
Precizăm că acordarea de certificate va începe doar după pilotarea kitului de certificare propus de către Federația VOLUM și partenerii săi instituționali.

Pașii pe care fiecare organizație îi va urma în procesul de pilotare sunt:

  1. 6 luni de proces de Pilotare al Certificatului de Voluntariat (noiembrie 2014-mai 2015) + 1 lună destinată colectării de feedback de la organizațiile care sunt înscrise în proces (iunie-iulie 2015)
  2. Selecția voluntarilor pe care organizația vrea să îi integreze în procesul de pilotare (fiecare organizație este liberă să aibe condiții generale și/sau specifice de selectare proprii)
  3. Alegerea a minim 2 voluntari per organizație (pentru aplicarea certificatului)
  4. Informarea voluntarilor aleși despre procesul la care vor lua parte
  5. Contractat voluntarii
  6. Monitorizarea procesului lor (2-3 întâlniri față în față pe tot parcursul procesului de pilotare + alte metode alese de coordonatorul de voluntari/responsabilul de procesul de pilotare a certificatului)
  7. 1 mai 2015- începerea procesului de evaluare a voluntarilor (portofoliu, documente, fișe de observații, certificat, suplimentul certificatului)
  8. Iunie 2015 – colectarea feedback-ului de pe parcursul procesului de pilotare a Certificatului de Voluntariat.

Organizațiile care iau parte la procesul de pilotare au la dispoziție și un set de documente de suport care poate fi găsit AICI.
Lista organizațiilor și instituțiilor care implică voluntari și care pot lua parte la procesul de pilotare al Certificatului de Voluntariat este deschisă, așa că vă invităm să vă numărați printre primele organizații care vor putea elibera certificate de voluntariat, organizații care au ocazia să contribuie la forma finală a certificatului, cu feedback de pe parcursul aplicării procedurii de certificare cu voluntarii cu care lucrează. Vă invităm să vă alăturați procesului până pe data de 31 ianuarie, completând formularul online.
Pentru detalii și nelămuriri vă rugăm să ne scrieți pe: anamaria.gradinariu@federatiavolum.ro (Ana-Maria Grădinariu – Coordonator Programe)
Procesul de Pilotare a Certificatului de Voluntariat se desfășoară în cadrul proiectului „Harta Voluntariatului în România”, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România şi este implementat de Federația VOLUM (http://www.federatiavolum.ro).
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

 

antet_eea_grants_si_fondul_ong_pagina_proiecte