Federatia Volum

Dă VOLUM organizației tale!

Cum?

Vă invităm să dați VOLUM organizației voastre alăturându-vă ca MEMBRI în Federația VOLUM.

Federația VOLUM este federația care sprijină mișcarea de voluntariat din România, având rol de asociație umbrelă în domeniul voluntariatului, cu reprezentare la nivel național. Înființată în 2010, VOLUM reunește în prezent un număr de 63 de organizații membre. (mai multe puteți găsi la secțiunea Despre Noi)

De ce să fiți parte din umbrela VOLUM?
Ca membru VOLUM aveți ocazia de a fi afiliați la o structură reprezentativă și de a fi mai implicată de obținerea de rezultate în vederea atingerii unui scop comun: promovarea voluntariatului și facilitarea demersurilor în sprijinul acestuia.

Federația VOLUM, alături de membrii săi, reprezintă o voce comună a sectorului non-guvernamental în dialogul cu instituțiile publice și companiile. Activitățile de reprezentare și advocacy sunt eforturi constante și permanente din partea Federației. Instituțiile publice sunt parteneri de dialog și implementare cu Federația VOLUM în cadrul unor proiecte de interes național. Astfel, până în prezent, Federația VOLUM a încheiat în protocoale de colaborare cu următoarele instituții: Ministerul Muncii, Ministerul Tineretului și Sportului, Reprezentanța Comisiei Europene la București, Centrul Infoeuropa, Ministerul Educației și Cercetării.

Pentru membrii Federației VOLUM oferim consultanță și asistență gratuită în orice domeniu semnalat de aceștia și folosim rețeaua VOLUM pentru a oferi expertiză atunci când aceasta ne este solicitată.
În fiecare an organizăm o întânire de Adunare Generală unde toți membrii federației, din toată țara, au șansa să se întânească, să ia pulsul activităților care se întâmplă la nivel național și de cele mai multe ori noi parteneriate iau naștere. În cadrul Adunării Generale toate deciziile de schimbare ale federației sunt validate de membrii care au ocazia să își exprime părerea cu privire la aspectele discutate, încercând astfel, de la an la an, să devenim o comunitate unită, în care fiecare membru are aportul lui și o comunitate în care fiecare își dorește să rămână.

Legea Voluntariatului

Începând cu anul 2011, Federația VOLUM a depus constant eforturi de perfecționare a prevederilor legale ce reglementează activitatea de voluntariat în România. Cele 50 de organizații membre VOLUM în anul 2011, împreună cu ANST (Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, actual Minister al Tineretului și Sportului), au derulat consultări publice în perioada 2009-2012 și au propus amendamente de modificare a Legii Voluntariatului nr 195/2001. Demersurile făcute au dus la un proces legislativ de trei ani iar acesta a fost gestionat de Federația VOLUM. În prezent ne putem mândri cu o lege a Voluntariatului (78/2014) care oferă trei mari modificări ce sunt menite să sprijine organizațiile din întreaga țară. Cele trei modificări ale legii sunt obligativitatea contractelor de voluntariat, eliberarea unui certificat de voluntariat în urma stagiului de voluntariat efectuat și validarea ca experiență profesională a experienței de voluntariat. Ca mecanism care a gestionat procesul de modificare al legii voluntariatului, Federația VOLUM oferă sprijin și consultanță în aplicarea corectă a legii voluntariatului, organizațiilor membre. Documentele de suport pentru aplicarea legii le puteți găsi AICI.

Pentru a afla mai multe detalii despre beneficiile membrilor VOLUM vă invităm să intrați AICI.

Pentru mai multe detalii despre cum puteți deveni membri în Federația VOLUM, vă rugăm să intrați AICI și/sau să ne contactați la anamaria.gradinariu@federatiavolum.ro (Ana-Maria Grădinariu – Coordonator Programe)

Campania Dă VOLUM organizației tale! se desfășoară în cadrul proiectului „Voluntariatul prinde VOLUM în România” este finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

 

antet_eea_grants_si_fondul_ong_pagina_proiecte