Federatia Volum

European Volunteer Inclusion Program – EUROVIP

Proiectul EuroVIP – European Volunteer Inclusion Program este un proiect ERASMUS +,  desfășurat de către Federația VOLUM, în parteneriat cu alte 4 organizații: FACE (Franța), POUR LA SOLIDARITÉ – PLS (Belgia), Volunteering Matters (Marea Britanie), Wisamar (Germania), în perioada mai 2016 – mai 2018.

Scopul proiectului este de a consolida procesul de recunoaștere a abilităților și competențelor dobândite de tineri (17-30 de ani) prin activități de voluntariat și de a promova acest proces ca o plus valoare în demersurile de a intra pe piața muncii.

Un prim pas în acest sens este adaptarea ProfilPASS, un instrument de auto-evaluare, concentrat pe învățarea informală și non-formală, în funcție de nevoile și cerințele fiecărui partener, la nivel național. Ulterior, acest instrument va fi implementat în România, Germania, Marea Britanie și Franța, astfel încât voluntarii implicați vor putea dezvolta un portofoliu ce cuprinde experiențele dobândite prin activități de voluntariat. Tinerii care vor participa vor avea oportunitatea de a folosi un instrument de autoevaluare și reflecție, prin care vor descoperi propriile abilități și competențe, care îi pot orienta în alegerea unei cariere/unui job.

Proiectul EuroVIP propune întărirea și consolidarea relațiile dintre mediul asociativ și cel economic, cu scopul de a facilita integrarea tinerilor care desfășoară activități de voluntariat pe piața muncii.

Obiectivele proiectului sunt:

  1. Facilitarea integrării ocupaționale și creșterea angajabilității în rândul tinerilor, prin promovarea și recunoașterea abilităților și competențelor dobândite prin activități de voluntariat
  2. Întărirea capacității organizațiilor și instituțiilor care implică voluntari
  3. Creșterea gradului de conștientizare, în rândul angajatorilor (companii, ONG-uri, instituții), a importanței recunoașterii abilităților și competențelor dobândite prin activități de voluntariat
  4. Crearea unor sinergii în promovarea activităților de voluntariat în Europa și recunoașterea abilităților și competențelor dobândite prin activități de voluntariat la nivelul Uniunii Europene
  5. Pe termen scurt, EuroVIP își propune să sprijine 180 de tineri voluntari din Franța, România și UK în a-și descoperi traseul profesional, prin o mai bună cunoaștere a propriilor abilități și competențe dobândite prin activități de voluntariat. Fiecare voluntar va beneficia de suport și asistență în aplicarea ProfilPASS
  6. Pe termen lung, proiectul își dorește să promoveze ProfilPASS ca fiind un instrument care facilitează procesul de recunoaștere și certificare a abilităților dobândite prin voluntariat, în cadrul tuturor ONGurilor care implică voluntari, la nivel european. De asemenea, prin acest proiect se dorește promovarea ProfilPASS în cadrul angajatorilor, pentru a fi recunoscut în cadrul proceselor de recrutare.
  7. Promovarea instrumentului în rândul a 30 de angajatori (companii, ONG-uri, instituții), care vor susține demersul de a promovare și recunoaștere a abilităților dobândite prin voluntariat, în rândul tinerilor.

Va invităm să aflați mai multe informații accesând website-ul dedicat proiectului: www.eurovip-erasmusplus.eu .