Federatia Volum

Federația VOLUM a organizat seminarul internațional ”Recognition of competencies aquired through volunteering-European challenges and solutions”

Bucuresti, 24 octombrie 2014

Miercuri, 22 octombrie 2014, Federatia VOLUM a organizat la Bucuresti seminarul international ”Recognition of competencies aquired through volunteering-European challenges and solutions”. Eventimentul s-a desfasurat la hotelul Marshal Garden si a reunit reprezentanti ai institutiilor publice, ONG-urilor si companiilor din Romania, si a avut ca invitati de onoare 5 experti din 5 state membre UE.
Cele 5 organizatii invitate fac parte din reteaua CEV – Centrul European de Voluntariat, unde Federatia VOLUM este membru deplin.sala

DSC_0904

Seminarul a avut ca scop analiza a 5 modele de certificare a competentelor dobandite prin voluntariat din 5 state membre UE unde exista deja un astfel de sistem implementat, si adaptarea comparativa a acestora la contextul socio-economic romanesc, in vederea implementarii Legii Voluntariatului 78/2014. Tarile participante – Slovacia, Olanda, Franta, Scotia si Croatia – au impartasit experienta lor de certificare nationala, oportunitatile si punctele forte, dar si obstacolele si provocarile.  Cei 40 de participanti au analizat fiecare model in cadrul unor ateliere de tip World Cafe, si au discutat modalitati diferite de implementare a unui astfel de sistem in Romania.

In cadrul evenimentului am avut alaturi ca reprezentanti ai institutiilor publice pe Iulia Gheorghies-consilier Secretar de Stat in Ministerul Tineretului si Sportului, Dorina Vicol – Expert Superior, Directia Servicii Sociale si Incluziune sociala din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale,  Angela   Peretz – Director Centrul National de Evaluare din cadrul Autoritatii Nationale pentru Calificari si  Andrei Popescu, Director Comunicare in ANPCDEFP. Dezbaterea institutionala a fost moderata de Oana Mosoiu – Trainer si expert educational, lector la Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei.

Printre organizatiile prezente la seminar se numara Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Habitat for Humanity Romania, Fundatia pentru SMURD, Crucea Rosie Romana, HR Club, Junior Achievement Romania si ARISU. Invitatii la seminar au fost selectati dintre organizatiile membre VOLUM si organizatiile partenere VOLUM, cu experienta relevanta in domeniul certificarii dobandite prin voluntariat.

”A fost o experienta foarte utila, si mi-a luat ceva timp sa inteleg sistemul din Romania si ce este de fapt de dorit sa se implementeze. Sistemul olandez de certificare nu este focusat pe cresterea angajabilitatii persoanelor care fac voluntariat, ci pe dobandirea de soft-skills sub orice forma si in orice context. Cred ca e foarte important pentru Romania sa isi dea seama ce doreste mai mult – dobandirea de soft-skills sau diplome/certificate formale.” a explicat Michaela Markus de la Movisie, Olanda.

DSC_0905

”A fost un eveniment necesar pentru a pune in comparatie mai multe sisteme europene, de la cele mai avasate la cele mai nou implementate, si bucuria noastra este ca suntem pe un drum bun, urmam o directie care se regaseste si in celelalte modele explicate din cele 5 tari participante. Vom tine legatura cu cei care au elaborat modelele, in vederea imbunatatii  sistemului din Romania. Validarea certificatelor in schimb este un proiect pe termen lung in Romania, trebuie sa ne asezam la aceeasi masa cu institutiile si sa gasim solutii comune. Sistemul propus face parte din politicile europene in domeniu, si urmeaza liniile directoare la nivel european in domeniul voluntariatului si a validarii educatiei nonformale si informale in sistemele nationale de educatie. ” a declarat Oana Mosoiu, trainer si expert educational, lector la Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei.

”Seminarul Recognition of competencies acquired through Volunteering-European challenges and solutions a fost o dovada vie a diversitatii ce caracterizeaza peisajul de voluntariat la nivel european, dar si a sinergiilor si similaritatilor ce pot fi identificate cu usurinta intre modelele aplicate in diferite tari europene. Cred ca Romania este intr-un moment de rascruce din acest punct de vedere si sunt convinsa ca va reusi sa culeaga din experientele europene cele mai potrivite si adaptabile optiuni care sa stea la baza unui sistem de certificare a invatarii dobandite prin voluntariat care sa fie transparent, comparabil cu alte sisteme europene, standardizat, accesibil din punct de vedere al procedurilor si costurilor asociate, acceptat de catre institutiile publice abilitate dar deschis spre utilizare organizatiilor care implica voluntari.” ne-a explicat Cristina Rigman, Vicepresedinte Centrul European de Voluntariat.

DSC_1009In urmatoarele 12 luni Federatia VOLUM isi propune sa puna bazele implementarii unui astfel de sistem in Romania. Se vor organiza intalniri cu angajatorii romani pentru a identifica solutia cea mai buna pentru recunoasterea certificatului pe piata muncii, cu institutiile publice de resort pentru a crea impreuna cu acestea un sistem de validare si certificare si cu ONG-uri care lucreaza cu voluntari pentru a imbunatati certificatul. In perioada noiembrie 2014 – mai 2015, 100 de ONG-uri si institutii publice din Romania vor pilota certificatul de voluntariat propus de Grupul National de Lucru pe tema Certificarii Experientei dobandite prin Voluntariat, grup gestionat de Federatia VOLUM.

Incepand cu luna iunie 2015, Federatia VOLUM va strange feedback-ul din intreaga tara in urma celor 6 luni de pilotare, aducand imbunatatiri la sistem, si va lansa ulterior platforma www.certificarevoluntariat.ro , gandit ca un sistem online de certificare in domeniul voluntariatului. Portalul romanesc va fi construit dupa modelul din Scotia si cel din Slovacia.

Acest eveniment e organizat in cadrul proiectului „Harta Voluntariatului in Romania”,  finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania (http://www.federatiavolum.ro). Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

 

antet_eea_grants_si_fondul_ong_pagina_proiecte