Federatia Volum

Prima rețea de experți în Securitate și Sănătate în muncă, pentru sectorul non-profit

 

Federația VOLUM anunță lansarea primei rețele de experți în Securitate și Sănătate în muncă, pentru persoanele care desfășoară activități de voluntariat. Evenimentul de lansare va avea loc pe 21 iulie, începând cu ora 10.30, la Spațiul Public European.

Lansarea acestei rețele de experți face parte din proiectul „Cartea de Identitate a Voluntariatului – Calitate, Impact și Valoare”, desfășurat de Federația VOLUM, în parteneriat cu Asociația TechSoup România, proiect finanțat prin Granturile SEE 2009- 2014 în cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) în România, cu suma de  78.857,00 € euro.

Începând cu iulie 2014, aprobarea noii Legi a Voluntariatului nr. 78/2014, propune delimitarea clară a activității de voluntariat printr-un contract obligatoriu între organizația gazdă și voluntar și însoțirea acestui contract de către documente obligatorii: fișa de voluntar, echivalentul fișei de post la angajați și fișa de siguranță și protecție, pe modelul promovat de Legea Securității și Sănătății în Muncă (SSM). În ceea ce privește fișa de siguranță și protecție este nevoie de persoane acreditate care să realizeze instruirea voluntarilor, identificarea și evaluarea riscurilor. Așadar, este o mare nevoie în rândul organizațiilor gazdă (în mod deosebit ONG-uri) de a se instrui cu privire la reglementările impuse prin lege, responsabile de punerea legii  (SSM) în practică fiind Inspectoratele Teritoriale de Muncă.

Federația VOLUM a constatat absența unor strategii naționale pentru voluntariat care să abordeze probleme ce țin de securitate și sănătate în lucrul cu voluntarii. În consecință, VOLUM a inițiat un demers, printr-un parteneriat cu Asociația Română de Securitate și Sănătate în Muncă, pentru a dezvolta o procedură simplificată a legislației din domeniul SSM, adaptată nevoilor acestui sector, formând astfel un grup de lucru, alături de experți SSM și organizații neguvernamentale, din domenii de activitate diferite.

În perioada 4-8 iulie, 19 reprezentanți, din 13 județe ale țării (București, Alba, Iași, Constanța, Neamț, Cluj, Ialomița, Hunedoara, Suceava, Vrancea, Călărași, Buzău, Bistrița), au participat la cursul de Inspector/Specialist în SSM, acreditat de Agenția Națională de Calificări. Membrii acestei rețele vor oferi gratuit și la cerere ONG-urilor asistență gratuită în domeniul SSM, pentru voluntarii înscriși în organizațiile respective.

Până la finalul anului, vor fi organizate evenimente locale, în funcție de județele menționate, pentru a disemina disponibilitatea membrilor în fiecare regiune și pentru a informa organizațiile cu privire la necesitatea și importanța protecției voluntarilor, pe parcursul activităților desfășurate.

În cadrul conferinței vor participa atât reprezentanți ai sectorului neguvernamental, cât și reprezentanți ai instituțiilor publice, pentru a prezenta inițiativele propuse de Federația VOLUM, în ceea ce privește asigurarea unui cadru dedicat activităților de voluntariat și în conformitate cu legislația în vigoare, ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

Lista experților în Securitate și Sănătate în Muncă pentru ONG-uri poate fi accesată aici.

Proiectul Cartea de Identitate a Voluntariatului – Calitate, Impact și Valoare este este finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Mai multe detalii despre această inițiativă pot fi accesate aici. Pentru mai multe detalii despre desfășurarea evenimentului, vă rugăm să accesați această invitație.

Vă rugăm să confirmați participarea dumneavoastră, accesând acest  link.

 

 

Persoane de contact:

Ana-Maria GRĂDINARIU, Manager Proiect

anamaria.gradinariu@federatiavolum.ro, (+4) 0749 977 844

Florentina CHIRU, Coordonator PR & Comunicare Externă

florentina.chiru@federatiavolum.ro, (+4) 0758 318 776