Federația VOLUM organizează Conferința Națională „Voluntariat în Servicii Sociale și domeniul Social”
Federația VOLUM vă invită să participați la Conferința Națională „Voluntariat în Servicii Sociale și domeniul Social”, ce va reuni zeci de reprezentanți ai mediului ONG, instituțiilor publice și companiilor, în data de 4 mai, în București.
Conform Strategiei Naționale privind incluziunea socială și reducerea sărăciei 2014 – 2020, în Romania în perioada 2012-2013 numărul persoanelor vulnerabile includeau un număr estimat de 1,85 milioane de romi, aproximativ 1,4 milioane de copii săraci (cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani), peste 725.000 de persoane vârstnice cu vârsta peste 80 de ani, 687.000 de copii si adulți cu dizabilități care trăiesc în gospodării și alți 16.800 care trăiesc în instituții, peste 62.000 de copii cuprinși în sistemul de protecție specială (fie în centre de plasament, fie în puncte de îngrijire familială) și aproximativ 1.500 de copii abandonați în unități medicale. În acest context, organizațiile furnizoare de servicii sociale și care desfășoară activități în domeniul social, au nevoie de sprijin și suport, pentru a implica voluntari în programe sustenabile, ce pot aduce schimbări cu impact în comunitate.
Proiectul Voluntariat în Servicii Sociale (V.I.S.S) a pornit din dorința de a aduce calitate, structură și profesionalism programelor de voluntariat derulate în servicii sociale, peste tot în România. Astfel, Federația VOLUM a pornit la drum cu 5 organizații partenere care, zi de zi în activitățile lor, aduc plus valoare pentru 5 categorii de oameni care au nevoie de ajutor în clădirea unei vieți „normale”, demne, în care componenta principală este umanitatea: victime ale violenței domestice, persoane cu scleroză multiplă în plăgi, copii cu dizabilități, copii cu tulburări de spectru autist, copii din centre de zi și instituționalizați. Conferința vine în sprijinul scopului principal al proiectului: de a contribui la creșterea accesului la servicii sociale de calitate, prin dezvoltarea unor programe de voluntariat profesioniste.
Pe 4 mai, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor publice și companiilor interesate de domeniul social, sunt invitați să participe în cadrul conferinței, unde vor avea posibilitatea de a se înscrie în cadrul a două din cele opt ateliere desfășurate în paralel. Acestea vor viza diferite teme de interes pentru domeniu, precum: educație pentru drepturilor omului și impactul acțiunilor conștiente ale voluntarilor în lucrul cu beneficiarii, rolul coordonatorilor de voluntari în gestionarea voluntarilor în activități de servicii sociale, dezvoltarea de programe de voluntariat în servicii sociale, voluntariat specializat/bazat pe abilități în procesul de schimbare socială, instrumente de sprijin pentru organizații care dezvoltă programe de voluntariat în acest domeniu, gestionarea impactului psiho-emoțional asupra voluntarilor care desfășoară activități în domeniul social, măsurarea calitativă a impactului programelor de voluntariat în servicii sociale, metode de intervenție socială. Din agenda evenimentului fac parte și o sesiune extinsă de networking între reprezentanții organizațiilor, instituțiilor și companiilor prezente la eveniment, precum și o sesiune de discursuri inspiraționale din domeniul social.
De asemenea, în cadrul acestei conferințe, va fi prezentată și prima variantă a pachetului de resurse destinat coordonatorilor de voluntari care gestionează voluntari în lucrul cu: victime ale violenței domestice, persoane cu scleroză multiplă în plăgi, copii cu dizabilități, copii cu tulburări de spectru autist, copii din centre de zi și instituționalizați. Acest pachet de resurse este realizat cu sprijinul și expertiza grupurilor de lucru formate împreună cu cei cinci parteneri din proiect: Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația de Sprijin Comunitar Bacău, Asociația Help Autism, Asociația Necuvinte, Asociația SM Speromax Alba.
„Necontenit încercăm să creăm instrumente și contexte care să consolideze eforturile pe care organizații din România le fac pentru a aduce o schimbare, prin voluntariat, oferind celor în nevoie sprijin și oportunități la o viață mai bună, într-o societate în care se simt acceptați, integrați și respectați pentru ceea ce sunt. Această conferință stă sub umbrela Umanității și ne dorim să creăm un context în care să ne reamintim care este „de ce-ul” care ne-a motivat să devenim cetățeni activi în comunitate, să facem voluntariat pentru a-i ajuta pe ceilalți. Ne naștem având drepturile omului care, într-o lume „normală” și nu ideală, ne-ar crea siguranță, ne-ar da sprijin pentru o viață decentă, fără a fi excluși și considerați „diferiți” pentru că avem o dizabilitate, nu avem o familie în sensul clasic și social sau pentru că avem nevoie de sprijin sporit pentru a deveni independenți. Ne dorim, din ce în ce mai mult, să ne reamintim valorile care stau la baza voluntariatului și să ne reunim cu toți cei care, la rândul lor, fac o schimbare prin voluntariat. Astfel, invitația către participanții la conferință este de a clădi împreună un viitor „drept”, #CuDrag pentru cel apropiat.” – Ana-Maria Grădinariu, Coordonator Programe, Federația VOLUM
Conferința va avea loc joi, 4 mai, la Phoenicia Grand Hotel București, începând cu ora 09:30. Înscrierea se va face doar în baza completării acestui formular până pe 21 aprilie, participanții primind o confirmare, în funcție de locurile disponibile.
Acest eveniment face parte din proiectul „V.I.S.S – Voluntariat în Servicii Sociale”, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, vă invităm să vizitați http://www.swiss-contribution.ro şi www.swiss-contribution.admin.ch/romania.
Persoane de contact:
Ana-Maria GRĂDINARIU – Coordonator Programe, Federația VOLUM
- anamaria.gradinariu@federatiavolum.ro, (+4) 0749 977 844
Florentina CHIRU – Coordonator PR & Comunicare Externă, Federația VOLUM
- florentina.chiru@federatiavolum.ro, (+4) 0758 318 776