Educație pentru Voluntariat – școli deschise
Educație pentru Voluntariat – alături de LIDL ROMÂNIA
Program desfășurat în periada 2018-2019
Pentru o perioadă de 8 luni, cuprinsă între 2018-2019, Federația VOLUM, cu susținerea LIDL România, își propune să formeze și să informeze prin intermediul acestui program 2.688 de elevi și 96 de profesori din 3 orașe din țară cu privire la voluntariat, implicare în comunitate și educație pentru viață, alături de 150 de voluntari/angajati din ONG-uri și școli din întreaga țară, beneficiari informați cu privire la calitate în lucrul cu voluntarii implicați în proiecte educaționale. Activitățile desfășurate în proiect includ „Conferința Națională pentru Voluntariat si Educație” (iunie 2018) și implementarea unui modul de 3 ateliere, pentru elevii din 12 licee din România. Atelierele se desfasoara în baza unor curricule și abordări specifice fiecărui segment vizat.
Proiectul susținut de LIDL, Educație pentru Voluntariat este implementat cu ajutorul a 45 de voluntari din orașele care fac parte din program, și cu sprijinul ONG-urilor din țară, membre ale Federației VOLUM. Proiectul construiește procese educaționale dedicate tinerilor liceeni din cel putin 3 orașe din România și abordează tematici precum: voluntariat, cetățenie activă, voluntariatul ca experiență profesională și identificarea de oportunități de voluntariat potrivite fiecăruia.
Scopul activităților desfășurate este creșterea gradului de conștientizare asupra importanței voluntariatului în procesul de schimbare socială, în procesul de împuternicire și motivare a oamenilor de participare activă la dezvoltarea comunității, în procesul de întrajutorare a celor cu oportunități reduse – dezvoltând astfel comunități sustenabile, cu valori, ghidate de umanitate. Ideea de Educație pentru Voluntariat face parte din strategia Federației VOLUM pentru perioada 2017-2020.
În România procentul populației implicate în activități de voluntariat este de 18% – incă scăzut, sub media europeană, conform ultimului Eurobarometru realizat în 2011. Deși procentul este în creștere constantă, e nevoie de programe naționale pentru informarea și educarea tinerilor și a copiilor despre beneficiile implicării lor ca voluntar, dar și educarea lor în a deveni cetățeni responsabili în raport cu orașul, comunitatea și țara lor.