Federatia Volum

Margareta Pâslaru

 „A vorbi despre cei 26 de ani de voluntariat în care mi-am pus sufletul – și continui să investesc energie creatoare – ar putea suna a lăuda, ceea ce nu-i cazul. Voluntariatul precum muzica, m-a transformat în cetățean al lumii, responsabilitatea artistică împletindu-se cu cea caritabil-umanitară. A fi necesar semenilor, a face o diferența în viața lor prin muzică și voluntariat, a dărui bucurie, este însăși sensul vieții mele. Îmi urmez propriul MOTTO: “In tinerețe ne străduim să ne facem un nume, la maturitate trebuie să folosim ‘€˜numele’ a€™ spre binele altora”.”

Interviu:

Federația VOLUM: Care este postura dumneavoastră actuală?

Margareta Pâslaru: Am rămas același artist liber profesionist, compun muzică și texte, înregistrez, cânt folclor, accept anumite invitații în concerte. Mai bine de jumătate de veac am lucrat fără oprire în diverse domenii. Îmi plac activitățile și colaborarile din care pot învață lucruri noi.

FV: Care este implicația dumneavoastră în societatea civilă din România din ultimii ani?

MP: De câte ori am fost solicitată am participat ca voluntar la diferite campanii precum cele organizate de TVR, Realitatea TV – spitale, Crucea Roșie Română, UNICEF, Artiștii pentru Artiști, Școala te face mare, ș.a.m.d.

FV: Cum ați caracteriza ONG-urile din România? Suntem acolo unde ar trebui să fim?

MP: Progresul este evident, fiecare echipă vine cu soluții practice, creative, lucrează împreună ca o familie puternică. Există o nouă dinamică!

FV: Vă implicați voluntar în diferite activități? Dacă da, care sunt acestea?

MP: A fi necesar semenilor, a face o diferență în viața lor prin muzică și voluntariat, a dărui bucurie, este însăși sensul vieții mele. Îmi urmez propriul MOTTO: “In tinerețe ne străduim să ne facem un nume, La maturitate trebuie să folosim ‘numelea’ spre binele altora”. Până la sfârșitul anului vom distribui nevoiașilor pachete cu produse alimentare oferite de “Banca de Alimente” a Crucii Roșii, și în alte orașe: Buzău, Piață Neamț, Pitești, Satu Mare, Turda, Târgoviște, prin magazinele Metro Punct. Vom continua să-i vizităm pe micii pacienți de la Spitalul Gr. Alexandrescu, de sărbători. Răspunzând întrebării, iată lista.

  • Gala Crucea Roșie  – 23 Sept. 2012 –  Am cântat în spectacol compoziția proprie muzica și text ‘Libertatea nu se invata’ și am filmat clipuri mobilizatoare pentru strângerea de fonduri – campania “Infiintarea unor puncte de prim ajutor în localități izolate”.
  • Tele-Don ”In realitate ești mai bun” din 13 aprilie 2012 la Realitatea TV.
  • Ziua Internațională a Copilului din 1 Iunie 2012 când am împărțit daruri la Spitalul Gr. Alexandrescu cu voluntarii Crucii Roșii. Reprezentanța Comisiei Europene a contribuit cu stegulețe, șepcuțe, baloane, și altele.
  • Voluntarii muzicii – 2011 (programul radiofonic “Margareta prezintă pe … ” dedicat tinerilor supra dotați în diferite domenii:  folclor, clasic, pop, folk, operă, din cadrul emisiunii “Radioul de sâmbătă seara”. Anual sunt invitată în juriu, și răspund cu bucurie; concursul muzical este organizat de Reprezentanța Comisiei Europene – RCE la sediul din București.
  • “Europa casa noastră” mai 2011 (membră în juriu la Școala deficienților de vedere, acțiune organizată de Chelgate pentru RCE. Vizită la liceul Gh. Lazăr unde am vorbit elevilor despre voluntariat. Repetiții cu elevii școlii Titu Maiorescu și spectacol cu ei, la Tinerimea Romana”.
  • Compoziția proprie înregistrată special pentru Anul European al Voluntariatului 2011 în România (jingle muzică și text) “FII VOLUNTAR!” a fost interpretat de copii.
  • Teledon ”Ajuta spitalul de copii să se facă bine”  – Antena 1, 23 aprilie 2011 
  • Campania ”Artistii pentru artisti”  – 28 martie 2011 (am cedat campaniei naționale drepturile de autor obținute din vânzarea CD-ului “Lasa-mi, toamnă pomii verzi –  50 de ani de la primul disc”
  • “A ști sau a nu fi” 24 martie 2011 – Crucea Roșie cursuri de “Prim ajutor” 
  • Banca de Alimente pentru copii – 29.05.2011 – Crucea Roșie + TVR, Am colectat rechizite școlare donate de cumpărători, oferind autografe pe CD-ul “Bucuria de a canta” produs de Fundația Radio.
  • Teledon ”Copiii invizibili” –  15-23 decembrie 2010 – UNICEF + Radiodifuziunea Română
  • ”Fii generos, ajută o familie de sarbatori” – 27 noiembrie 2010 – Crucea Roșie a organizat un concurs al vânzărilor de alimente la Real-Paladi, AXN și TVR la care am participat împreună cu alți colegi de breaslă.
  • Teledon ”Digul Sperantei” – 2 iulie 2010 –  Realitatea TV + UNICEF
  • ”Scoala te face mare” – mai 2010 – Un clip deosebit regizat de Cristian Mungiu, am filmat de data această pentru campania anuală concepută de Ovidiu’Rom și Leslie Hawke.
  • Teledon Haiti – 24 ianuarie 2010 – Realitatea TV
  • Banca de Alimente – 26.09.2009 – Crucea Roșie + TVR , lansarea proiectului de suflet “The Food Bank” concept pe care l-am importat din US. Cu sprijinul miilor de voluntari de la Crucea Roșie din întreagă țara, a partenerilor și sponsorilor, programul continuă și astăzi cu succes sub conducerea doamnei Mihaela Geoană. Fac parte din echipa de voluntari care distribuie pachețele la domiciliul beneficiarilor în capitală.
  • Campania ”Citeste” – Jurnalul Național – 2009 (clipul filmat a avut un ecou deosebit)
  • Teledon ”Romania prinde radacini” –  4 august 2008 –  Realitatea TV
  • ”Voluntar pentru o zi” –  Prahova –  septembrie 2006

FV: Ce reprezintă voluntariatul pentru dumneavoastră?

MP: Voluntariatul a devenit un mod de exprimare. Susțin tinerii supradotați, știind că pe umerii lor va fi grija față de acei necăjiți.

FV: Voluntariatul este practic o componentă a cetățeniei active. Cum o putem valorifica mai bine în România?

MP: Din experiențe trecute, de peste Ocean, am reținut un fapt – organizând activitatea voluntarilor prin rotație, se obține eficiență. Majoritatea populației se întoarce de la lucru târziu, mulți au familie, copii, părinți în vârstă. Prin urmare, fiecărui voluntar i-ar veni rândul să participe într-un program, o dată, sau de două ori pe săptămâna, o oră-două.

FV: Cum credeți că putem motiva românii să facă voluntariat?

MP: Sunt numeroase persoane implicate, modele care merită felicitările tuturor. Vor da randament însă doar acei ce simt o chemare; am avut plăcerea de a le înmâna premii. “Fii voluntar, ești liber să alegi pe cine vrei să ajuti”

FV: Sunteți un Ambasador al Voluntariatului în România – transmiteți un mesaj pentru oamenii care fac bine în România.

MP: Va rugăm să donați “TIMP” darul prețios! Admir inițiativele practice realizate de sufletiști! Aveam 25 de ani când am înregistrat textul și compoziția proprie ”Cheia fericirii”. La fel gândesc și în prezent:

“Cheia fericirii
 e dragostea de oameni,
 ce-o dai fără să ceri
 nimic în locul ei”