Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat
Misiunea Pro Vobis este de a dezvolta voluntariatul prin activităţi de training, consultanţă, cercetare şi facilitarea lucrului în reţea pentru toţi factorii interesaţi de mişcarea de voluntariat și de a promova voluntariatul ca resursă viabilă şi de neînlocuit în rezolvarea problemelor cu care se confruntă societatea. Pro Vobis există din 1992 și acționează în prezent ca un centru de resurse complex în domeniul voluntariatului şi acţionează potrivit următoarelor direcţii strategice: oferirea de training şi consultanţă personalizată (pe domenii precum managementul voluntarilor, dezvoltarea şi managementul programelor de voluntariat pentru diferite grupuri de factori interesaţi); dezvoltarea de resurse şi diseminarea acestora (colecţii de instrumente de lucru cu voluntarii, modele de bune practici, menţienerea portalului despre voluntariat în general www.voluntariat.ro şi a portalului despre SEV în special www.voluntareuropean.ro, dezvoltarea şi multiplicarea de programe pilot în domeniul voluntariatului, crearea unui sistem de recunoaştere a competenţelor dobândite prin voluntariat); informare documentată cu privire la voluntariat (cercetare şi oferirea de informaţii pe diferite teme legate de voluntariat şi cercetarea în detaliu a impactului voluntariatului la diferite nivele); promovarea şi dezvoltarea calităţii activităţilor de voluntariat (dezvoltarea şi promovarea standardelor de bună practică în lucrul cu voluntarii, certificarea managerilor de voluntari, dezvoltarea de instrumente pentru gestionarea cererii şi ofertei de voluntari); dezvoltarea infrastructurii pentru voluntariat la nivel naţional şi internaţional (promovarea metodelor şi mecaniusmelor de dezvoltare a voluntariatului, sprijinirea structurilor care facilitează implicarea voluntarilor la nivel local, facilitarea schimbului de experienţă şi lucrurlui în reţea pentru practicienii implicaţi în voluntariat şi pentru organizaţiile care implică voluntari, implicarea voluntarilor în activități de dezvoltare internațională și ajutor umanitar). Pro Vobis lucrează cu următoarele grupuri ţintă: organizaţiile care lucrează cu voluntari, practicieni implicați în managementul voluntarilor și al programelor de voluntariat, companii care sprijină implicarea angajaților în activități de voluntariat, instituţii publice care desfășoară sau doresc să inițieze programe de voluntariat; mass-media.
Anul în care a devenit membru al Federaţiei VOLUM: 2010
Domeniul de activitate: voluntariat
Proiecte importante:
Proiectul “Piesa de Rezistență”: de la spectator la actor” va fi implementat de Pro Vobis in parteneriat cu Habitat pentru Umanitate Romania si Asociatia A.R.T. Fusion in perioada noembrie 2014 – iulie 2015. Proiectul este finantat prin Fondul de Inovare Civica operat de FDSC si isi propune constientizarea si responsabilizarea cu privire la dezastre naturale a 4 comunitati rurale din judetele Bacau, Vrancea, Galati si Buzau, prin implementarea unei metode educationale inovative – teatrul comunitar-participativ.
Proiectul “Wake Up Call: Volunteer Manager Role”, implementat de Pro Vobis si centre de voluntariat din Ungaria Croatia, Slovacia si Letonia in perioada noiembrie 2014 – aprilie 2016, finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+. Proiectul va dezvolta un profil ocupational, curriculum de training si procedura de validare a competentelor de manageri de voluntari in cele 5 tari.
Proiectul „Raftul cu Initiativa: Dezvoltarea de programe de voluntariat in biblioteci” derulat de Pro Vobis in parteneriat cu ANBPR si implementat in perioada mai 2014 – iunie 2015 este finantat prin Granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG in Romania. Proiectul isi propune diversificarea oportunitatilor de implicare prin voluntariat in cadrul bibliotecilor publice din Romania, care sa ofere oportunitati calitative de implicare a cetatenilor de orice varsta in beneficiul comunitatilor pe care le deservesc.
Proiectul “Angajat caut Voluntariat” finantat prin Granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG in Romania si derulat in perioada mai 2014 – mai 2015 este un proiect ce urmareste dezvoltarea si promovarea voluntariatului sprijinit de angajator in Romania. Proiectul isi propune construirea unui model viabil si multiplicabil de implicare a angajatilor in activitati de voluntariat in comunitate, promovarea voluntariatului in randul companiilor si capacitarea ONG-urilor sa lucreze cu voluntari provenind din randul angajatilor unor companii.
Proiectul “Volunteering as a Tool for Inclusion” este implementat in perioada august 2013 – iulie 2015 de catre Platforma Dobrovoľníckych Centier a Organizácií din Slovacia, in parteneriat cu Pro Vobis si parteneri din alte 7 tari UE. Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin programul Grundtvig. Obiectivul general al proiectului este de a creste in tarile partenere nivelul de incluziune sociala a grupurilor dezavantajate sau marginalizate, prin implicarea acestora in voluntariat, si de a impartasi experientele si bunele practici din domeniu.
Reteaua Nationala a Centrelor de Voluntariat din Romania (RNCVR) – a fost un demers de dezvoltare, capacitare si crestere a calitatii serviciilor centrelor de voluntariat din Romania (prin intalniri, discutii, traininguri, schimburi de experienta, materiale, etc.) initiat de Pro Vobis in 2001 si gestionat pana in anul 2011, cu sprijinul financiar al Fundatiei C.S. Mott. RNCVR este o structura fara personalitate juridica, ce reunea in 2011 un numar de 25 de centre locale de voluntariat.
Anul European al Voluntariatului 2011 – Anul 2011 a fost declarat Anul European al Activitatilor de Voluntariat care Promoveaza Cetatenia Activa prin Decizia Consiliului Uniunii Europene. Implicarea Pro Vobis in activitatile dedicate Anului European al Voluntariatului 2011 in Romania a avut loc pe mai multe dimensiuni: participarea la Grupul national de coordonare a AEV 2011, participarea la Grupurile tematice de lucru, co-organizarea evenimentelor finale ale AEV 2011 in Romania, respectiv Conferinta Nationala de incheiere si Gala Voluntarilor 2011, cat si gestionarea comunicarii online. De asemenea, Pro Vobis a participat activ la activitatile Aliantei EYV 2011 la nivel european prin coordonarea unui grup de lucru pentru Infrastructura pentru Voluntariat in Europa.
„VOLUM pentru dezvoltarea VOLUNTARIATULUI în România” – finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European si derulat in perioada decembrie 2009 – decembrie 2010. Proiectul si-a propus cresterea capacitatii de dialog eficient a actorilor miscarii de voluntariat din Romania cu autoritatile publice prin reunirea organizatiilor, institutiilor, companiilor si altor factori interesati de dezvoltarea miscarii de voluntariat din Romania in federatia VOLUM – o structura de tip asociatie umbrela cu functie de reprezentare la nivel national care sa actioneze, in baza legitimitatii conferite de membrii sai, ca partener de dialog al autoritatilor nationale in toate aspectele referitoare la problematica voluntariatului in Romania.
Website-ul organizației: www.provobis.ro
Nr. de voluntari implicaţi anual: aproximativ 50
Persoana de contact a organizaţiei: Cristina Rigman – provobis@provobis.ro, cristina@provobis.ro
Motivul aderării la VOLUM şi avantajele obţinute:
Pro Vobis a actionat in ultimii 20 de ani pentru dezvoltarea si promovarea voluntariatului in Romania. Pe baza experientelor acumulate si dedicarii pentru misiunea sa si cu ajuorul unei echipe extrem de experimentate, Pro Vobis a constientizat nevoia existentei unei structuri de reprezentare a organizatiilor care lucreaza cu voluntari si a identificat in Anul European al Voluntariatului 2011 oportunitatea potrivita pentru a avansa misiunea organizatiei prin crearea Federatiei VOLUM, organizatia umbrela a actorilor implicati in miscarea de voluntariat din Romania care s-a profilat pe durata Anului European al Voluntariatului 2011 ca partenerul legitim de dialog cu autoritatile statului pe domeniul voluntariatului. Pro Vobis a fost initiatorul Federatiei VOLUM si ramane aproape de aceasta structura pentru ca misunile noastre sunt complementare si avem convingerea ca o astfel de structura de reprezentare are legitimitatea necesara sa indeplineasca functiile de lobby si advocacy pe care Pro Vobis le indeplinea pana in momentul respectiv.