Federatia Volum

Fundația Inimă de Copil

Fundația Inimă de Copil

Fundația „Inimă de Copil” a fost înființată în decembrie 1996 în Galați, România. Misiunea noastră este să ajutăm și să dăm speranță copiilor în dificultate și familiilor lor. Viziunea „Inimă de Copil” continuă să devină realitate iar numărul de copii pe care îi ajutăm a crescut an de an. Datorită donatorilor și finanțatorilor noștri, în cei 20 de ani de activitate, peste 15.000 de copii, tineri și familii în dificultate din zona săracă de S-E a României au beneficiat de activitățile noastre.

Anul în care a devenit membru al Federaţiei VOLUM: 2016

Domenii de activitate: Asistență socială

Proiecte importante:

Proiecte destinate copiilor și familiilor în dificultate asigură dreptul copiilor la educație și continuarea acesteia până la nivel de școli profesionale, licee, universități, creșterea calității vieții copiilor din medii sărace și a familiilor lor, prevenirea abandonului copiilor și creșterea lor în familiile naturale.

Județul Galați este unul din județele în care rata abandonului școlar este în creștere alarmantă, peste 19%, cu o industrie în declin și o lipsă a locurilor de muncă care afectează în mod direct copii punând în pericol accesul acestora la educație. Astfel, proiectele noastre își propun prevenirea si reducerea abandonului școlar prin activități care să faciliteze accesul copiilor la educație, prin oferirea de suport în efectuarea temelor în Centrele de zi din oraș și județ, a unei mese calde consistente, a rechizitelor, hainelor, cărților, ședințelor de consiliere individuală și socială pentru ei cât și pentru familiile din care provin.

4 Centre de zi și programe de Școală după Școală, un Centru de consiliere și sprijin pentru copii și familii în dificultate din cartiere mărginașe ale orașelor Galați și Tecuci și din mediul rural, susțin pentru copii creșterea accesului la educație, prevenirea părăsirii școlii, menținerea lor în familiile naturale cât și susținerea familiilor în dificultate.

„Un sat, Un copil” – proiect de burse pentru copiii din mediul rural- susține lunar prin burse speciale de merit copii din clasele I-VIII cu rezultate școlare excepționale, din familii cu venituri foarte reduse din comune și localități din județul Galați. Copiii sunt implicați de-a lungul anului și în activități educaționale extrașcolare, activități de educație nonformală, programe de consiliere sociala, merg în tabere sau excursii organizate de fundație.

Taberele de vară sunt organizate în fiecare an pentru peste 80 -140 de copii din programele fundației și oferă o experiență unică prin activitățile organizate special pentru ei.

Proiectele pentru copii dizabilități asigură recuperarea timpurie, integrarea, educativă și socială a copiilor și tinerilor cu întârzieri în dezvoltare/dizabilități.

La Centrul de intervenție timpurie și recuperare pentru copii cu dizabilități din orașul Galați, ajung copii cu întârzieri în dezvoltare sau dizabilități din județele Galați, Tulcea și Brăila pentru terapii logopedice, kinetoterapie, stimulare senzorială și cognitivă. Centrul asigură servicii anual pentru 70 – 80 de copii cu vârste de 0 – 12 ani.

Centrul de zi pentru copii cu dizabilități din comuna Liești este singurul centru din mediul rural de acest gen în județul Galați însemnând accesul constant la kinetoterapie, activități de dezvoltare educativă și socializare pentru 14 copii din mediul rural.

3 apartamente protejate pentru tineri cu dizabilități severe asigură locuință și îngrijire permanentă pentru aceștia.

Proiecte de economie socială

Ateliere cu Suflet – proiect de integrare în muncă a 12 persoanelor defavorizate – este un atelier de terapie ocupațională devenit în 2015 unitate protejată autorizată. Valorizează munca și potențialul persoanelor în dificultate oferind locuri de muncă și reintegrare în societate. În cadrul atelierelor se realizează obiecte unicat pictate manual, mici bijuterii, produse de croitorie, broderie, gravate laser.

Campanii de fundraising sau cu ocazia unor evenimente – Crăciun, începerea anului școlar, la care participă atât membrii și beneficiari ai organizației cât și voluntari și persoane din comunitate.

În anul 2015 un număr de peste 350 de copii au beneficiat lunar, în mod direct de proiectele organizației. La aceștia s-au adăugat membrii ai familiilor copiilor și 550 de copii care au beneficiat de cadouri de Crăciun.

Nr. de voluntari implicaţi anual: 80

Persoana de contact a organizaţiei: Diana Lelițu, Coordonator voluntari, office@inimadecopil.ro

Website-ul organizatiei: www.inimadecopil.ro

Motivul aderării la VOLUM şi avantajele obţinute:

Implicarea comunității în acțiunile desfășurate a reprezentat un aspect foarte important pentru organizație încă de la începutul activității sale în 1996. Astfel, pe parcursul anilor am căutat să găsim cele mai bune metode de implicare a membrilor comunității pentru a obține schimbarea în bine a vieților copiilor din programele desfășurate. În implicarea comunității, voluntarii au fost puntea de legătura între Inimă de Copil și comunitate. Fie ca ei au fost elevi de liceu, studenți, angajați, pensionari, au fost oameni cu o contribuție importantă la succesul activităților noastre zilnice sau de strângere de fonduri, ei au fost cei ce au purtat mai departe imaginea noastră către comunitate.

Ca membru al Federației VOLUM avem ocazia să colaborăm și cu alte organizații care au expertiză în managementul voluntarilor, să ne împărtășim reciproc experiențele pentru a reuși să mobilizăm cât mai bine și eficient comunitatea. Și de asemenea vom fi în contact cu noutățile legislative în domeniu și vom avea acces la cele mai noi metodologii și instrumente de lucru.