Asociația EcoAssist
Asociatia EcoAssist a fost înfiinţată în 2008, după ce timp de aproape 5 ani a fost un proiect studenţesc. Misiunea noastră este aceea de a schimba atitudinea oamenilor faţă de mediu.
Anul în care a devenit membru al Federaţiei VOLUM: 2016
Domenii de activitate: Protecția mediului
Proiecte importante:
- Let’s Do It, Romania! (2009 – 2010): demers de curăţenie a întregii ţări într-o singură zi; 200.000 participanţi în 25 septembrie 2010, 600.000 saci strânşi cu deşeuri depozitate ilegal, peste 1.000 administraţii locale partenere + Ministerul Mediului, Ministerul Educaţiei şi Jandarmeria Română.
- Big Cleanup: (mai şi august 2009) demers de curăţenie în 4 arii protejate (Bucegi, Delta Dunării, Piatra Craiului şi Apuseni); implicarea a 403 voluntari, colectarea a aproximativ 10 tone de deşeuri.
- Sistem de colectare selectiva a deseurilor: (februarie 2008 – prezent) colectarea Hartiei si Plasticului, separat de Deseurile Menaere in ASE Bucuresti, Universitatea Bucuresti si Universitatea de Arhitectura Bucuresti.
- Curăţenie în Pădurea BANEASA: (23 februarie – 10 mai 2008) 160 de voluntari, 648 de saci, 8 weekenduri la rand
- 1 Mai Ecologist: (1 mai 2008) patrula ecologica cu voluntari, padurari, politisti comunitari si jandarmi in Padurea BANEASA
- JUNK MADE at the ZOO: (17 mai 2008) expozitie de obiecte artizanale realizate din materiale reciclabile; 10 artisti, 15 opere expuse.
- Curăţenie în Bucegi: (1-4 august si 22-25 august 2008) 30 voluntari, 2 weekenduri, 339 de saci cu gunoi stransi, 3 amenzi pentru hrana ursului si foc in arie protejata.
- Campania SALVAŢI SPAŢIILE VERZI (5 iunie 2008 – prezent) campanie de advocacy pentru 3 proiecte de lege privind spatiile verzi din Romania
- International Cleanup Day: (20 septembrie 2008) ecologizare internationala in submarin si pe plaje organizata la nivel international de Fundatia Project AWARE; in Romania organizat de Centrul de Scufundari RESPIRO si EcoAssist.
- LEGEA VANATORII: lobby pe langa Camera Deputatilor pentru a opri initiativa de a permite vanatoarea in Parcurile Nationale. Organizator Asociatia Kogayon, Parteneri: EcoAssist, Salvati Dunarea si Delta A.C., Salvati Vama Veche
- LEGEA MEDIULUI: campanie (guerrilla) de advocacy care a presupus informarea intr-un timp foarte scurt a societatii civile si cetatenilor privind intentiile de modificare a legii mediului, strangerea opiniilor societatii civile si indrumarea reprezentantilor MMDD pentru a adopta modificari acceptabile atat pentru autoritati cat si pentru societatea civila. Coordonator celula de criza: EcoAssist. Parteneri: Asociatiile Kogayon, Salvati Dunarea si Delta A.C., Alburnus Maior si WWF.
- Inițiativa “Plantăm fapte bune în România”: a pornit în anul 2011 din dorința de a implica și conștientiza societatea civilă, publicul larg, autorităţile centrale şi locale, companiile şi mass media asupra necesității protejării şi creşterii de păduri. În cadrul inițiativei “Plantăm fapte bune în România” se organizează acțiuni de împădurire, cu voluntari, pe terenuri care aparțin adminstrațiilor publice locale, terenuri degradate și neproductive. Aceste terenuri, ulterior, după ce puieții plantați vor ajunge la stadiul de masiv, vor intra în circuitul silvic contribuind, astfel, la creșterea resursei naturale strategice de lemn.
Nr. de voluntari implicaţi anual: 11.141
Persoana de contact a organizaţiei: Tătulescu Georgiana, georgiana.tatulescu@plantamfaptebune.ro
Website-ul organizatiei: http://www.plantamfaptebune.ro
Motivul aderării la VOLUM şi avantajele obţinute: Dorinta de a colabora cu cat mai multe ONG la nivelul tarii.