Irina Păcurariu
Irina Păcurariu (realizator TVR) a devenit cel de-al optulea ambasador al voluntariatului desemnat de Federația VOLUM – Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România, alături de Raed Arafat, Margareta Pâslaru, Călin Goia, Marius Manole, Valeria Răcilă Van Groningen, Zoli Toth și Damian Draghici.
Voluntariatul pentru Irina începe cu o frumoasă poveste despre prima campanie socială pe care a derulat-o. Este vorba de o studentă stralucită, Codrina, prima persoană în scaun cu rotile care a vrut să urmeze cursurile de zi ale unei universități din România. Inspirată de povestea ei, Irina a derulat o campanie socială. Demersul s-a soldat cu instalarea de planuri inclinate la intrări și cu obținerea unei flexibilități în ceea ce privește orarul și distribuția sălilor, ca orele să fie programate mai cu seamă în amfiteatre de la parter. Codrina este acum în SUA, a terminat un doctorat și a devenit ea însăși profesor.
Una din cele mai reușite campanii ale Irinei a fost Marți, joi, sâmbătă, un documentar despre trei femei care treceau în fiecare din aceste zile prin calvarul dializei. Campania i-a adus premiul Jurnalistul anului și a făcut presiune la autorități pentru urgentarea deciziilor de a deschide centre de dializă în cadrul tuturor spitalelor județene.
Federația VOLUM: Faci acum parte din echipa de Ambasadori ai voluntariatului alături de alte șapte personalități din România care se implică în domeniu și sprijină ONG-urile prin diferite activități și mai ales cu imaginea lor publică. Ce te-a determinat sa accepti această provocare și ce planuri de viitor ai din postura asta?
Irina Păcurariu: Am fost onorată de propunere și sper că ea a fost justificată de micile gesturi de solidaritate sau bunăvoință pe care le-am avut pentru anumite cauze. Îmi păstrez idealismul și încă mai cred că fiecare dintre noi are ceva bun de oferit. Faptul că unii dintre noi am avut șansa de a cunoaște mai multe istorii de viață sau de a străbate mai multe teritorii este un privilegiu. Este o datorie să încerci să transformi aceste experiente în gesturi de bunăvoință pentru cei care au nevoie și sper să reușesc să întorc acest mare dar pe care l-am primit viitoarelor mele cauze sau prieteni.
FV: În viziunea ta, cum ar trebui să se poziționeze voluntariatul în România? Cum învățăm românii să se implice mai mult?
IP: Făcând fiecare dintre noi ceea ce așteptăm să fie făcut de alții. Cred în puterea exemplului personal și nu în discursuri mobilizatoare sau în sloganuri prinse în calupuri publicitare.
Avem încă multe de schimbat, iar pentru mine prioritare sunt acum temele legate de educație și șanse egale pentru tinerii talentați și fără posibilități. România are nevoie de sutele de tineri valoroși care s-au pregătit în cele mai bune școli din lume, cred că încercarea de a convinge pe cât mai mulți să se intoarcă este vitală pentru o națiune pentru care eșecul este o boală cronică.
În rest, campaniile aflate la orizont au ca personaje copii și comunitățile izolate. De curând am fost invitată să fiu nașa fundației umanitare The Open Network, activă mai ales în zone rurale din România. Este felul în care importăm o tradiție flamandă și sper că împreună cu Philipe Beke, ambasadorul Belgiei la București, nașul fundației, să transformăm această reverență în responsabilitate.
Irina Păcurariu a fost prezentator al Galei Naționale a Voluntarilor ediția 2011 alături de Mihai Sturzu (HI-Q) și al ediției din 2012 împreună cu Dragoș Dehelean (CEO responsabilitatesociala.ro), competiție organizată de Federația VOLUM.