Federatia Volum

Damian Drăghici

La sfarsitul zilei, cand te uiti la tine in oglinda trebuie sa te intrebi singur: “Are you happy with what you’ve done that day?” Asta e tot. Si voluntariatul nu inseamna sa cureti ceva dupa strada, nu inseamna sa ajuti un om batran. Voluntariatul nu inseamna sa faci o actiune propriu zisa. Sa-ti dau un exemplu. Sunt o persoana spirituala, dar nu sunt o persoana religioasa, nu ma duc la biserica in fiecare saptamana. Crezi ca devii o persoana religioasa daca te duci o data pe an la biserica? Cam asa e si cu voluntariatul. Cea mai simpla modalitatea de voluntariat. Voluntariatul nu-l fa pentru altcineva, fa-l pentru tine. Asta e realitatea. Daca vrei sa faci Voluntariat, be real with yourself.

 

Federatia VOLUM: Care e implicatia dvs. in societatea civila din Romania? Cu ce fundatii, asociatii lucrati? Cum va implicati in zona aceasta?

Damian Draghici: Implicarea mea in societatea civila a fost dedicata 100% ca si voluntar umanitar si filantropist. Inainte sa preiau postul de Consilier de Stat al Primului Ministru, m-am retras din domeniul ONG-urilor pentru ca era acesta era incompatibil cu pozitia mea actuala. Dar am participat de fiecare data cand am fost chemat la orice fel de actiune din sectorul non-profit. Pe de alta parte, in aceeasi masura, sunt extrem de dezamagit de societatea civila din Romania.

FV: De ce? Care sunt motivele?

DD: Pentru ca nu exista voluntari. Pentru ca toti o fac pentru un interes, pentru ca o fac pentru bani uneori. Unele ONG-uri, nu vreau generalizez, au devenit o afacere. Si stii ce ma deranjeaza mai rau? Ca dupa ani si ani, acum ca am ajuns pe o alta pozitie, am aflat ca unele persoane s-au folosit de imaginea mea ca sa acceseze fonduri, nu numai pentru a creaste. Nu e ceva normal sa te folosesti de numele cuiva si de actiunea omului in sine, de pasiunea lui, de efortul pe care-l depune, de toata implicatia lui…

FV: Cum caracterizati ONG-urile din Romania si munca cu voluntarii?

DD: Romania are nevoie de voluntari! E vorba de fiecare actiune pe care o intreprinde orice om in casa lui. Nu e nevoie sa ridic o hartie de pe strada ca sa fiu voluntar. E nevoie sa ridic o hartie la mine in casa ca sa fiu voluntar!

FV: Deci tine de educatie pana la urma…

DD: Daca eu sunt educat si ridic hartia din casa sau nu o arunc in fata blocului, acest lucru va ajuta societatea sa creasca. Voluntariatul de fapt nu e “sa te ajut pe tine”, ci “sa ma ajut pe mine”. Si asta am spus si acum un an ca Ambasador al Voluntariatului. Problema e in felul urmator: Atunci cand te uiti pe strada si vezi ca cineva arunca o hartie, de ce o arunci tu dupa 30 de metri? Pai daca o arunca acea prsoana, ce mai conteaza? Pai asta e! Cel mai important lucru din fraza asta e: “Ce mai conteaza?” Conteaza! Pentru ca fiecare hartie aruncata ne conduce la ce vezi acum pe strada. Si de aceea mergi in Norvegia, Suedia, Germania si te uiti si zici “Da unde sunt aici, la mine in casa? Ca e prea curat”…

FV: Cati ani credeti ca va mai treace pentru ca Romania sa ajunga si ea sa aiba o cultura a voluntariatului ca in restul tarilor europene?

DD: Atata vreme cat avem modele gresite si mediatizam modele fara substanta si le infiltram in cap tinerilor modele de viata si valori gresite, voluntariatul nu va exista. Pentru ca voluntariatul exista in baza puterii exemplului. Vad ce fac altii, si fac si eu. Dar daca eu la el vad ca are masina smechera si merge in club, ma intreb “Dar de ce sa ma fac eu voluntar?” Plus ca la noi in tara mai e ceva. Ti-e rusine sa spui ca esti voluntar. In SUA cand spui ca esti voluntar este o mandrie!

FV: Faptul ca dvs. mergeti si voluntariati in diverse domenii si cu diverse organizatii…As vrea sa-mi spuneti ce simtiti atunci cand mergeti si faceti voluntariat? Care e sentimentul pe care ar trebui sa-l caute oamenii ca sa devina motivati sa voluntarieze in timpul lor liber?

DD: Eu fac voluntariat pentru mine. Nu o fac pentru celalalt. O fac pentru ca simt ca fac ceva bun pentru mine. Nu pentru celalalt, pentru ca altfel motivatia n-ar putea sa existe. De cele mai multe ori o fac pentru mine sau pentru o cauza in care cred eu. M-am retras din muzica, dar particip la un eveniment muzical, ma duc si cant daca e o actiune caritabila. Dar numai pentru o cauza nobila unde stiu si exista transparenta 100% ca sa vad ca fondurile au ajuns acolo unde trebuie, ca au fost directionate unde trebuie, adica la beneficiar.

FV: Ce face Fundatia Bright Light?

DD: Bright Light e o fundatie la care eu sunt unul dintre fondatori. Am fost coordonatorul si ne ocupam de proiecte cu copii talentati pe care i-am implicat in Salvati Muzica! Salvati arta!, un program care s-a numit Sperante, unul numit Talentele viitorului, altul Olimpicii Carpatilor. Am avut mai multe programe derulate unde luam pur si simplu copii foarte talentati, ii educam si le plateam toate cheltuielile si incercam sa-i integram social.

FV: Sa inteleg ca implicarea dvs. este foarte mult pe zona de arta si cultura?!

DD: Asta stiu sa fac cel mai bine si in asta am experienta si pot sa spun daca un copil e talentat sau nu. Daca imi aduci un sportiv, pot sa vad si eu daca joaca bine fotbal, dar nu pot sa-mi dau cu parerea. Nu sunt domnul acela de jos de la parter care sta la bere si spune cum ar fi trebuit sa joace fotbalistul, iar el n-are nici o idee despre fotbal. Imi place sa ma implic in domeniul meu.

FV: Cum ar putea sustine institutiile publice voluntariatul si ONG-urile?

DD: Prima data ar trebui ca societatea civila, ONG-urile sau voluntarii sa se sustina pe ei ca sa dovedeasca institutilor ca au nevoie sa fie sustinuti sau ca merita sa fie sustinuti. Pentru ca eu trebuie sa vad de la tine ceva sau de la copilul acela talent sau dorinta, pentru ca eu sa ma dedic lui. You wanna see some results! Arata-mi ca vrei si te ajut. Asta nu o spun acum ca sunt la Guvern, o spuneam si inainte, nu are treaba cu statul, nu are treaba cu Guvernul, n-are treaba cu nimeni. Pentru ca eu cred in vorba aia veche, romaneasca: “Omul sfinteste locul.” Nu are treaba cu statul, cu tara. Are treaba cu tine ca individ. Daca principiul tau de baza in viata e cersetoria, milogeala, victimizarea, justificarea, nu faci nimic. Ai vazut vreun om de success care se victimizeaza? Nu ma refer la success financiar, ci la success in orice. Succes in general. Adevaratii sportivi pe care ii vezi la olimpiada si pierd, plang, ca sunt pe locul doi sau il felicita pe cel de pe locul intai. Dar nu vin si dau un interviu: “Dar eu n-am avut noroc, a avut el noroc mai mult si aerul din partea mea a fost mai nu stiu cum si nu am putut sa alerg.” Ai vazut vreodata asa ceva? Nu. Pentru ca nu e victima, omul ala e construit sa aiba success, se uita dupa o modalitate sa reuseasca.

FV: Noi consideram ca voluntariatul e o componenta a cetateanului, a cetateniei active, sau cel putin asa ar trebui sa fie. In Romania, din pacate, acum nu este. Si noi incercam s-o transformam in aceasta calitate a cetateniei.

DD: Spune-i atunci unei tipografii sa tipareasca 18 milioane de copii dupa Republica lui Platon si poate se va intelege ce este voluntariatul. Daca nebunul ala vorbea acum 2200 de ani, ar fi trebuit sa stim pana acum despre ce e vorba. Exista voluntariat de acum 2200 de ani. Si ONU e bazat tot pe Republica lui Platon. Totul e bazat pe Republica lui Platon. Da, raspunul la asta e: Cititi Platon! Sau mai usor, si mai simplu: Cititi Biblia! Sau cititi Titu Maiorescu, avem si romani, avem Alecsandri, avem…nu mai vorbim Nae Ionescu, Noica, exemple de-ale noastre care nu sunt valorificate pentru ca noi citim reviste de scandal.

FV: Ultima intrebare. Legata de postura dvs. de Ambasador al Voluntariatului in Romania. Care este mesajul dvs. pentru oamenii care fac voluntariat?

DD: La sfarsitul zilei, cand te uiti la tine in oglinda trebuie sa te intrebi singur: “Are you happy with what you’ve done that day?” Asta e tot. Si voluntariatul nu inseamna sa cureti ceva dupa strada, nu inseamna sa ajuti un om batran. Voluntariatul nu inseamna sa faci o actiune propriu zisa. Sa-ti dau un exemplu. Sunt o persoana spirituala, dar nu sunt o persoana religioasa, nu ma duc la biserica in fiecare saptamana. Crezi ca devii o persoana religioasa daca te duci o data pe an la biserica? Cam asa e si cu voluntariatul. Cea mai simpla modalitatea de voluntariat. Voluntariatul nu-l fa pentru altcineva, fa-l pentru tine. Asta e realitatea. Daca vrei sa faci Voluntariat, be real with yourself